Comuna cioroiasi, judetul dolj

Școala Gimnaziala Cioroiași

În Cioroiaşi a funcţionat prima şcoală începând cu anul 1844, iar în anul 1954 a fost finalizată construcţia unui local de şcoală în centrul comunei, compus din patru săli de clasă, un laborator de fizică – chimie, două săli de grădiniţă şi o sală de bibliotecă dotată cu 8900 de volume.
În 1956, lângă acesta a fost construit încă un local de şcoală compus din patru săli de clasă – ambele având o curte comună.
Lângă școală poate fi văzută biserica Sf. Andrei. Ea prezintă un stil aparte prin construcţia și monumentalitatea sa de tip creştin-ortodox.
În apropierea bisericii se află un monument ridicat în anul 1924 închinat eroilor căzuţi în luptele pentru apărarea patriei.
În satul Cioroiu Nou a funcţionat o şcoală începând cu anul 1891, primul dascăl fiind învățătorul Ion Ștefăneanu. Actualul local în care învaţă preșcolarii din sat (fosta ”Școală cu clasele I-IV” – care a funcționat ca școală primară din 1891 și până la finele anului școlar 2009-2010, când s-a făcut ultima reorganizare a învățământului preuniversitar) a fost inaugurat în anul 1916. Pentru construcția și dotarea acestuia materialul de construcție a fost donat de către prințul Știrbey, iar finanțarea s-a făcut prin donarea de către săteni a sumei de 10 lei/hectar – suma astfel strânsă fiind de 9150 lei.

Ca și la Cioroiași localul se află în centrul aşezării, alături de biserică şi la stradă.
Și în celălalt sat component al comunei, Cetățuia, a funcționat o școală primară, într-un local de asemenea construit prin contribuția comunității, inaugurat în 1924. Aici copiii au învățat în două săli de clasă până în 1974 când școala s-a desființat din lipsă de elevi, cei 4 școlari din sat fiind înmatriculați la școala din Cioroiași.